Wersja: 22.10.2015 | Pobrań: 3080

Opis: OC-OFE Oświadczenie o przekazywaniu składki do otwartego funduszu emerytalnego albo zewidencjonowaniu składki na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych

Zgodnie z art. 39a ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 121, z późn. zm.) począwszy od 2016 r., co cztery lata, w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 31 lipca, członek otwartego funduszu emerytalnego lub osoba, której Zakład Ubezpieczeń Społecznych ewidencjonuje składkę na subkoncie, o którym mowa w art. 40a ww. ustawy, ma możliwość zmiany decyzji w zakresie przekazywania do otwartego funduszu emerytalnego części składki na ubezpieczenie emerytalne albo zewidencjonowania tej części składki na subkoncie.

W przypadku podjęcia decyzji o:
  • przekazywaniu części składki na ubezpieczenie emerytalne, w wysokości 2,92%, do otwartego funduszu emerytalnego (w konsekwencji na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych będzie ewidencjonowana część składki w wysokości 4,38%), należy wypełnić część I, II i III oświadczenia, albo
  • zewidencjonowaniu części składki na ubezpieczenie emerytalne, w wysokości 2,92%, na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (w konsekwencji na subkoncie będzie ewidencjonowana cześć składki w łącznej wysokości 7,3% ), należy wypełnić część I, II i IV oświadczenia.

W przypadku złożenia oświadczenia o zamiarze zawarcia pierwszej umowy z otwartym funduszem emerytalnym albo zamiarze zmiany otwartego funduszu emerytalnego przepisy rozdziału 7 ustawy z dnia 28 sierpnia 1997 r. o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 989, z późn.zm) stosuje się odpowiednio.

W przypadku gdy oświadczenie składa ubezpieczony, którego składka była ewidencjonowana na subkoncie i który nie był członkiem otwartego funduszu emerytalnego, stosuje się odpowiednio art. 39 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, z tym, że termin 4 miesięcy na zawarcie umowy z otwartym funduszem emerytalnym liczy się od dnia złożenia oświadczenia. Jeżeli ubezpieczony w tym terminie nie zawrze umowy z otwartym funduszem emerytalnym składka, o której mowa w art. 22 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, jest ewidencjonowana na subkoncie.

W przypadku gdy ubezpieczony wskaże nazwę innego otwartego funduszu emerytalnego, niż ten, którego jest członkiem, i nie zawrze umowy ze wskazanym otwartym funduszem emerytalnym składka, o której mowa w art. 22 ust. 3 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, jest przekazywana do otwartego funduszu emerytalnego, którego ubezpieczony jest członkiem.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wzoru oświadczenia członka otwartego funduszu emerytalnego lub osoby, której Zakład Ubezpieczeń Społecznych ewidencjonuje składkę na subkoncie, o przekazywaniu składki do otwartego funduszu emerytalnego albo zewidencjonowaniu składki na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. 2015 poz. 1600).

Cechy formularza:

Formularze archiwalne:

1. OC-OFE obowiązywał do dnia: 1969-12-31

Nota prawna

Zobacz format pliku XML dla programistów D R

fillup.pl http://fillup.pl/epcms/img/1/fillup-logotype.png fillUp to przyjazny program do formularzy, w którym znajdziesz >2000 druków. Szybko i łatwo uzupełnij dowolny druk, wzór, deklarację lub formularz!

• Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.